Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.10.2014 02:21 - Престъпници с билет за МВР
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1060 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Бандитите от карателните батальони са предложени за основа на украинската законова система

vz.ru, 22/10/2014

«Златен резерв на обновлението на системата» – така председателят на Върховната рада на Украйна Александър Турчинов нарече офицерите на нацгвардията и доброволческите батальони. Така той обосновава своето предложение вътрешното министерство на страната да се попълни с тези хора. Предложението изглежда странно не само заради престъпленията, в които обвиняват нацгвардията: в нейните редове, както вече бе признато, изначално са били набирани рецидивисти.

Председателят на Върховната рада Александър Турчинов в сряда призова за провеждане на кадрово обновяване на МВР на Украйна с помощта на участвалите в силовата операция на Югоизток офицери на нацгвардията и доброволческите батальони.

По мнението на Турчинов тези хора са се отличили в боевете и служат като „златен резерв за обновяване на системата”. Експертите смятат обаче, че властите се опитват спешно да узаконят отрядите доброволци преди същите да насочат оръжието срещу тях самите.

Трябва да се отбележи, че сред доброволците са воювали и наскоро излезли от затвора престъпници. Както съобщаваше изданието ВЗГЛЯД, още през юли началникът на управлението по разследване на престъпленията, свързани с използването на забранени средства и методи на водене на война на СКР на Русия Александър Дриманов заяви: «Не трябва да буди учудване това, че украинските войски убиват мирни жители, все пак в нацгвардията бяха набрани рецидивисти”. През септември вече и генпрокурорът на Украйна Витали Ярема за първи път заговори за съдебно преследване на бойците на доброволческите батальони. Това заявление стана първото признание на Киев, че разнородните „батальони”, освен участието си в боевете, самопиара и протестните акции, се занимават и с конкретен бандитизъм.

Кадровые грешки

Депутатът от Върховната рада от партията «Батькивщина» Владимир Яворивский е уверен, че доброволците не са само закалени в боевете бойци, но и готови за служба кадри. „Това е исторически опит. Отрядите на националната гвардия практически съществуват от деня на провъзгласяването на независимостта на Украйна през 1991г. Нищо ново, ние фактически възстановяваме същите батальони”, каза той пред ВЗГЛЯД.

Депутатът от правещата коалиция е уверен, че преминалите войната доброволци ще станат прекрасни професионалисти, разбира се, не веднага. „Естествено, това изначално ще бъдат елитни отделни подразделения. След време – след преминаването на определен срок служба, след преминато обучение, ще станат пълноправни сътрудници на правоохранителите системи”, предположи депутатът. 

Самите професионалисти напомнят, че човек без съответното образование в никакъв случай не трябва да работи в МВР. „Юридическото образование е необходимо. Иначе това ще е някаква лудница, – отбеляза в интервю за ВЗГЛЯД служилият по-рано в Донецк офицер от милицията в оставка, 40-годишния Анатолий. Той смята, че да се назначават в МВР хора, участвали в силовата операция в източна Украйна, по принцип може, но само след психологическа проверка.

„Хора, участвали в бойните действия, са подложени на психически натоварвания, затова проверка от медицинска комисия е необходима”. Бившият милиционер напомня, че да се назначават хора без нужните знания в милицията е „все едно да назначиш журналист за директор на месокомбинат”.

Спешно да се легализират

Доцентът от катедрата на политическите теории на МГИМО Кирил Коктиш вижда причината за такова преформатиране на правоохранителната система в това, че Турчинов е необходимо в най-кратки срокове под какъвто и да е предлог да се легализират самостоятелно възникнали батальони. „Иначе те не попадат под ничия юрисдикция, на законодателно ниво те не са нищо повече от военни престъпници, занимаващи се с бандитизъм. Какво говорят при това не е важно, това е само въпрос на пазарене: как да кръстят нацгвардията, за да я легализират и тя да не нарушава някоя от точките в закона”, каза Коктиш пред изданието ВЗГЛЯД.

Става дума не за решаване на някакви задачи в сферата на безопасността, тези хора просто трябва някъде да се дянат, смята той. „Сега най-първостепенната задача е да се даде някаква вертикална мобилност и да бъдат устроени тези хора, които в противен случай с оръжие в ръце ще преследват собствени цели – предрича политологът. – На украинската армия и милиция присъединяването на доброволческите батальони ще донесе само депрофесионализация. Това всичко ще доведе до феодална раздробеност. Тези легализирани доброволци ще бъдат верни на онези свои командири, които ден по-рано са ги наели, а не на системата като цяло”.

С него е съгласен Георги Фьодоров, директор на Центъра за социално-политически изследвания «Аспект». Политологът пряко нарича този „златен резерв” нацисти и престъпници. „Те са бандити, които обичат да убиват, почувствали вече вкуса на кръвта. Като карателни отряди те са много мотивирани. Това заиграване с фашистите и нацистите неизбежно ще доведе до там, че чудовището ще насочи оръжие срещу собствените си създатели. Те накрая ще разрушат всичко това, което все още остава традиционно и светло в Украйна”, споделя той пред изданието ВЗГЛЯД.

Бенефис за престъпния свят

Напомняме, че редица доброволчески части се оказаха на прага на разпускането, съобщава украинския вестник «Вести». МВР на Украйна вече разформирова батальона „Шахтерск”, според официалната версия заради мародерство. Следващия в списъка е „Кривбасс”, бойците на който са обвинявани в „отсъствие на дисциплина” и самоволно напускане на позициите. Под заплаха е и „Прикарпатье”: неговите бойци са обвинявани в бягство от Иловайск.

Обаче, по мнение на бившия замкомандир на „Азов” Игор Мосийчук, властите чистят само батальоните, които излизат извън контрола на олигарха Игор Коломойски. Мосийчук поясни, че заместителят на Коломойски Генади Корбан е взимал пряко участие в планирането на операциите в зоната на АТО. Във връзка с това не са изключени опитите за разпускане на батальона „Донбас” отбелязва изданието „Донбас” бе сформиран от доброволци при активната материална поддръжка на Коломойски.

При това лидерът на „Десния сектор” Дмитрий Ярош призна, че отрядите до голяма степен се попълват за сметка на членове на организацията му. По-късно батальоните формално взязоха в състава на Националната гвардия на Украйна, сообщава РИА „Новости”.

Междувременно криминалната обстановка в републиката продължава да се влошава. МВР на Украйна по-рано призна, че след евромайдана престъпността скочила с 40%. За това съобщава порталът «Навигатор». Съветникът на министъра на вътрешните работи Станислав Речинский счита, че това е станало в частност заради разграбването на милицейските арсенали от страна на активисти на Майдана през януари-февруари.

Експерти отбелязват, че атмосферата на всепозволеност се подгрява от бивши активисти на Майдана. Те нападат милиционерите по времето на Янукович, а сега сами дойдоха на власт и се опитват да се защитят от новите радикали с помощта на новата милиция. Тази тенденция ярко се илюстрира от задържането пред парламента на 14 октомври на сина на един от кандидатите за Върховната рада от партията „Свобода”.

Фотокамери записаха на едър план как млад мъж с маска бие с верига милиционерите, защитаващи сградата на парламента. По-късно той бил задържан. А лидерът на „Свобода” Олег Тягнибок малко по-рано на практика се обяви в негова защита, заявявайки, че случаят с младия човек е изкуствено раздут.






Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215479
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031