Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2011 22:16 - Рецепта за Лазаня
Автор: daniell Категория: Рецепти   
Прочетен: 5769 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
1 кутия готови кори за лазаня

за плънката:
500 гр кайма
1/2 буркан домати или 4 5- с.л. доматено пюре
1 морков
200 гр гъби
2 – 3 глави лук (праз лук 2 стръка)
2 – 3 скилидки чесън
1 ч. л. босилек
1 ч. л. бял риган
1 щипка захар
1 с.л. зехтин

за бешамелов сос:
500 мл прясно мляко (айрян или вода)
200 гр настърган кашкавал
2 с.л. масло
2 с. л. брашно
индийско орехче (по желание)
черен пипер на вкус

Лукът (праза) и чесънът се нарязават наситно и се задушават 1-2 минути в сгорещен зехтин.

Прибавя се ситно настърган или нарязан на кубчета морков и гъбите, нарязани на фолийки и се задушава под капак.

Когато зеленчуците омекнат леко, се разреждат с малко вода, около 100 мл. Оставя се да кипне.

Към кипналата смес се прибавят доматите или доматеното пюре, разредено с малко вода. Подправя се с босилек, риган и щипка захар. Когато се сгъсти, се слага каймата.

За сос “Бешамел” брашното се запържва в разтопено масло за не повече от минута. Налива се студено прясно мляко и се подправя счерен пипер и индийско орехче. Ври 4-5 минути, докато се сгъсти. Бърка се само в едната посока соса.

На дъното на дълбока правоъгълна тава се слага малко зехтин и бешамелов сос. Поставя се ред кори, разпределя се малко от плънката.

Поставят се втори ред кори, бешамелов сос и плънка. Пече се в загрята на 180 градуса фурна 30-40 минути (до готовност).

Последният ред кори се поръсва обилно с кашкавал малко преди лазанята да се извади от фурната, за да се зачерви.

Много е вкусно:) Поднася се с бутилка бяло вино, салата и добро настроение

Идея: За разреждането на сосове използвам сока на буркан кисели краставички – самоя сок е много ароматен, така, че слагам допълнително подправки след като съм опитала соса:)



Тагове:   рецепта,   лазаня,


Гласувай:
2
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. janabel - Обичам лазаня!
22.08.2011 10:15
Може да изглежда грозно за някои, но аз ползувам вместо кори, макарони във формата на миди и е прекрасно, пробвайте!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: daniell
Категория: Рецепти
Прочетен: 69340
Постинги: 18
Коментари: 26
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Януари, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031